Sernik limonkowy

Aromatyczny sernik bez pieczenia, który wykona każdy.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Herbatniki Pettit Berry kakaowe – 22 szt.

  • Herbatniki Pettit Berry jasne – 22 szt.

  • Krem mleczno – kakaowo – orzechowy – 400 g – 1/2 słoiczka

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Ser twarogowy – 500 g

  • Galaretki o smaku agrestowym – 4 szt.

  • Limonka – 2 szt.

Kroki

  • Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Herbatnik jasny, posmarować kremem.
  • Przykryć drugim i ułożyć w przygotowanej blaszce.
  • Podobnie 1 herbatnik kakaowy posmarować kremem i przykryć drugim, ułożyć w blaszce obok jasnego. Tak postępować z pozostałymi aż do wyczerpania zapasów.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach, gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
  • Gdy galaretka zaczyna tężeć, śmietanę ubić na sztywno, wycisnąć sok z połowy limonki i dodać do śmietany cały czas ubijać, dodać ser a na końcu krzepnącą galaretkę. Wyłożyć na ciasto.
  • Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia.
  • Pozostałą limonkę sparzyć gorącą wodą, pokroić w plastry, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.
  • Schłodzić w lodówce ok. 5 godz. Pokroić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Pani Marysiu, jest pani niesamowita! Codziennie nowy przepis! A pomysł z herbatnikami super – niby takie proste, a ja nie wpadłam na to i zawsze robię jednokolorowe 🙂

     
    • Marianna

      Osobiście robię wiele ciast dwukolorowych,gdyż wydają mi się bardziej apetyczne. Cieszę się , że przepis się podoba.Pozdrawiam.

       
  2. Mnie też się podoba ten spodzik 🙂 I plasterki limonki ślicznie ozdabiają.

     

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*