Makaron z truskawkami

Deser na drugie śniadanie z owocami sezonowymi obecnie truskawki.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Makaron np. świderki – 150 g

  • Truskawki świeże – 20 dag

  • Śmietanka 30 % – 10 ml

  • Cukier puder 6 łyżek

Kroki

  • Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
  • Gdy gotuje się makaron, truskawki obrać z szypułek, umyć, pokroić w plasterki, zasypać 3 łyżkami cukru, aby wypuściły trochę soku.
  • Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru.
  • Makaron ułożyć na talerzu, pokryć truskawkami.
  • Na truskawki bitą śmietanę.
 

2 komentarze

  1. Smak z dzieciństwa. Czekało się aż truskawki dojrzeją, potem maliny… mniammm
    Bardzo ładny talerz. Z takiego smakuje jeszcze lepiej😉

     
    • Marianna

      Truskawki to tak naprawdę pierwszy owoc z pola, dlatego wszyscy chętnie po nie sięgają i jedzą pod różnymi postaciami.W mojej rodzinie najchętniej zjadane z naleśnikami i makaronem oraz koktajl truskawkowy. 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*