Na letni okres nie ma lepszej zupy niż chłodnik
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Zsiadłe mleko -1 l
Jogurt naturalny- 20 g
Koperek – 1/2 pęczka
Szczypiorek -1/3 pęczka
Ogórek – 1 szt.
Rzodkiewka – 5 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Koperek , szczypiorek umyć , posiekać.
- Ogórka obrać pokroić w kostkę.
- Rzodkiewkę pokroić w kostkę.
- Zsiadłe mleko wymieszać z jogurtem.
- Dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, przepuszczony przez praskę czosnek.
- Doprawić solą i pieprzem odstawić do schłodzenia.
- Podawać z młodymi ziemniakami, okraszonymi podsmażaną cebulką.
Ja też najbardziej lubię na kwaśnym mleku (albo na kefirze). I tez jemy przeważnie z ziemniaczkami, bardzo dobre są takie nacinane i zapieczone. Niech pani spróbuje kiedyś kalarepki do chłodnika – pycha!
Bardzo lubię kalarepkę , więc na pewno spróbuję.Ja bardzo lubię kalarepkę do różnych sałatek.Ziemniaczki pieczone są super, gdyż można je jeszcze odgrzać gdy nie wykorzysta się ich na obiad. Pozdrawiam.
Idealne jedzonko na upalne dni.
Też często sobie taki obiadek robimy:)
Można je robić z różnymi dodatkami aby się nie znudziły. 😉