Chłodnik

Na letni okres nie ma lepszej zupy niż chłodnik

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Zsiadłe mleko -1 l

  • Jogurt naturalny- 20 g

  • Koperek – 1/2 pęczka

  • Szczypiorek -1/3 pęczka

  • Ogórek – 1 szt.

  • Rzodkiewka – 5 szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Koperek , szczypiorek umyć , posiekać.
  • Ogórka obrać pokroić w kostkę.
  • Rzodkiewkę pokroić w kostkę.
  • Zsiadłe mleko wymieszać z jogurtem.
  • Dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, przepuszczony przez praskę czosnek.
  • Doprawić solą i pieprzem odstawić do schłodzenia.
  • Podawać z młodymi ziemniakami, okraszonymi podsmażaną cebulką.
 

4 komentarze

  1. Ja też najbardziej lubię na kwaśnym mleku (albo na kefirze). I tez jemy przeważnie z ziemniaczkami, bardzo dobre są takie nacinane i zapieczone. Niech pani spróbuje kiedyś kalarepki do chłodnika – pycha!

     
    • Marianna

      Bardzo lubię kalarepkę , więc na pewno spróbuję.Ja bardzo lubię kalarepkę do różnych sałatek.Ziemniaczki pieczone są super, gdyż można je jeszcze odgrzać gdy nie wykorzysta się ich na obiad. Pozdrawiam.

       
  2. Idealne jedzonko na upalne dni.
    Też często sobie taki obiadek robimy:)

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*