Aromatyczny sernik bez pieczenia, który wykona każdy.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Herbatniki Pettit Berry kakaowe – 22 szt.
Herbatniki Pettit Berry jasne – 22 szt.
Krem mleczno – kakaowo – orzechowy – 400 g – 1/2 słoiczka
Śmietana 30% – 220 ml
Ser twarogowy – 500 g
Galaretki o smaku agrestowym – 4 szt.
Limonka – 2 szt.
Kroki
- Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Herbatnik jasny, posmarować kremem.
- Przykryć drugim i ułożyć w przygotowanej blaszce.
- Podobnie 1 herbatnik kakaowy posmarować kremem i przykryć drugim, ułożyć w blaszce obok jasnego. Tak postępować z pozostałymi aż do wyczerpania zapasów.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach, gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
- Gdy galaretka zaczyna tężeć, śmietanę ubić na sztywno, wycisnąć sok z połowy limonki i dodać do śmietany cały czas ubijać, dodać ser a na końcu krzepnącą galaretkę. Wyłożyć na ciasto.
- Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia.
- Pozostałą limonkę sparzyć gorącą wodą, pokroić w plastry, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką.
- Schłodzić w lodówce ok. 5 godz. Pokroić na porcje.
Pani Marysiu, jest pani niesamowita! Codziennie nowy przepis! A pomysł z herbatnikami super – niby takie proste, a ja nie wpadłam na to i zawsze robię jednokolorowe 🙂
Osobiście robię wiele ciast dwukolorowych,gdyż wydają mi się bardziej apetyczne. Cieszę się , że przepis się podoba.Pozdrawiam.
Mnie też się podoba ten spodzik 🙂 I plasterki limonki ślicznie ozdabiają.
Limonka podkreśla jeszcze smak , gdy ktoś nie lubi musi plasterek wyrzucić. 🙂