Schab w bukiecie warzyw

Mega pyszne. Polecam przepis, kto spróbuje , będzie do niego wracał.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Schab – 5 plastrów

  • Ziemniaki – 6 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Marchewka – 1 szt

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Suszone pomidory – 8 szt.

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Schab umyć , lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry , podgotować.
  • Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Cukinię umyć również zetrzeć. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę umyć pokroić w kostkę.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć plastry z obu stron , ułożyć na ziemniaki.
  • Na tłuszcz po obsmażeniu wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, doprawić ziołami prowansalskimi , smażyć 2 minuty, wyłożyć na plastry schabu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 minut.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , wyjąć podpieczony schab w warzywach , posypać serem.
  • Wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera 10 minut.
  • Podawać z dowolnymi dodatkami.
 

3 komentarze

  1. Taki bukiet chciałbym dostać na urodziny.

     
  2. Marzynia Mamcia

    Pani Marysiu – zrobiłam, sfotografowałam, było pyszne! Niech pani zaglądnie do mnie na bloga 🙂
    https://mamamarzynia.blogspot.com/2021/11/schab-pani-marysi-czyli-kotlety-ze.html

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*