Owocowa babka

Wilgotne , aromatyczne ciasto, każdy poprosi o drugi kawałek.

Szczegóły

Liczba porcji

15 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Cukier – 3/4 szklanki

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Masło – 200 g

  • Jogurt naturalny – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

  • Maliny świeże – 20 dag

  • Pomarańcza – 1 szt.

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Masło ucierać z cukrem , dodając po 1 jajku, następnie dodać jogurt i ucierać dalej.
  • Z pomarańczy wycisnąć sok. Maliny umyć.
  • Do utartych składników dodawać stopniowo produkty sypkie i sok z pomarańczy, wymieszać, do wyczerpania składników.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wlać połowę przygotowanego ciasta, ułożyć połowę malin, przykryć drugą połową i ułożyć resztę malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut lub suchego patyczka.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak kto lubi.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*