Wilgotne , aromatyczne ciasto, każdy poprosi o drugi kawałek.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 3 szt.
Cukier – 3/4 szklanki
Mąka tortowa – 2 szklanki
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Masło – 200 g
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Maliny świeże – 20 dag
Pomarańcza – 1 szt.
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Masło ucierać z cukrem , dodając po 1 jajku, następnie dodać jogurt i ucierać dalej.
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Maliny umyć.
- Do utartych składników dodawać stopniowo produkty sypkie i sok z pomarańczy, wymieszać, do wyczerpania składników.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać połowę przygotowanego ciasta, ułożyć połowę malin, przykryć drugą połową i ułożyć resztę malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut lub suchego patyczka.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak kto lubi.