Mega pyszne. Polecam przepis, kto spróbuje , będzie do niego wracał.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Schab – 5 plastrów
Ziemniaki – 6 szt.
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Marchewka – 1 szt
Cukinia – 1/2 szt.
Suszone pomidory – 8 szt.
Ser mozzarella – 15 dag
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab umyć , lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry , podgotować.
- Pieczarki obrać , pokroić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Cukinię umyć również zetrzeć. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę umyć pokroić w kostkę.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć plastry z obu stron , ułożyć na ziemniaki.
- Na tłuszcz po obsmażeniu wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, doprawić ziołami prowansalskimi , smażyć 2 minuty, wyłożyć na plastry schabu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 minut.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , wyjąć podpieczony schab w warzywach , posypać serem.
- Wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera 10 minut.
- Podawać z dowolnymi dodatkami.
Taki bukiet chciałbym dostać na urodziny.
Żaden problem można przygotować. 🙂
Pani Marysiu – zrobiłam, sfotografowałam, było pyszne! Niech pani zaglądnie do mnie na bloga 🙂
https://mamamarzynia.blogspot.com/2021/11/schab-pani-marysi-czyli-kotlety-ze.html
Kusząca propozycja. I ślicznie wyglada:)
Bardzo pyszne są mięsa z dodatkiem warzyw , ja je uwielbiam. 🙂