Schab pieczony w bakłażanie

Schab pieczony w otoczeniu różnych warzyw , stanowi aromatyczne i pyszne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

9 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 9 plastrów

  • Pieczarki – 25 dag

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Cebula – 1 szt.

  • Marynata klasyczna – 1 opakowanie

  • Żurawina – 10 dag

  • Bakłażan – 1 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Plastry schabu lekko rozbić.
  • Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu, włożyć schab i zamarynować.
  • Bakłażana pokroić w plastry, posmarować olejem i podsmażyć na patelni.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć schab z obu stron.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry bakłażana.
  • Na bakłażanie ułożyć plastry schabu.
  • Na schabie ułożyć pieczarki.
  • Na pieczarkach żurawinę.
  • Przykryć plastrami bakłażana.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowany schab, piec 20 minut.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać nim podpieczone danie.
  • Wstawić do piekarnika, piec dalej do zrumienienia sera, około 10 minut.
  • Podawać z ziemniakami i surówkami.
 

3 komentarze

  1. Marzynia

    Bardzo wykwintne danie. Ja też wczoraj robiłam potrawę z bakłażanem, która nazywa się “omdlenie imama” – pycha. Niemniej taki schabik też bym zjadła 🙂

     
    • Marianna

      Ja staram się robić schab w różnych odsłonach , najczęściej z warzywami, gdyż nie przepadam za typowym schabowym . 😉

       
    • Marianna

      Chętnie zobaczę to omdlenie imama ale poproszę o link do niego

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*