Zupa kalafiorowa

Lato to doskonała okazja na zupy ze świeżych warzyw, dziś proponuję kalafiorową.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Kalafior – 1/2 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/3 szt.

  • Por – 1/3 szt.

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Podudzie z kurczaka- 1 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Śmietana – 1/3 szklanki

  • Pietruszka świeża zielona – 1/3 pęczka

Kroki

  • Kalafior umyć rozebrać na różyczki
  • Marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki, obrać, pokroić w kostkę.
  • Wszystkie warzywa, podudzie, umieścić w garnku, zalać 1 1/2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 15 minut.
  • Dodać kalafiora , doprawić rozmarynem , gotować 10 minut.
  • Wyjąć podudzie, obrać mięso i dodać do zupy.
  • Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gotującej się zupy i dodać, gotować 3 minuty, doprawić pieprzem.
  • Pietruszkę ściąć na drobno i posypać zupę przed podaniem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*