Schab pieczony w otoczeniu różnych warzyw , stanowi aromatyczne i pyszne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
9 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab – 9 plastrów
Pieczarki – 25 dag
Ser mozzarella – 15 dag
Cebula – 1 szt.
Marynata klasyczna – 1 opakowanie
Żurawina – 10 dag
Bakłażan – 1 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Plastry schabu lekko rozbić.
- Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu, włożyć schab i zamarynować.
- Bakłażana pokroić w plastry, posmarować olejem i podsmażyć na patelni.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć schab z obu stron.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry bakłażana.
- Na bakłażanie ułożyć plastry schabu.
- Na schabie ułożyć pieczarki.
- Na pieczarkach żurawinę.
- Przykryć plastrami bakłażana.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowany schab, piec 20 minut.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać nim podpieczone danie.
- Wstawić do piekarnika, piec dalej do zrumienienia sera, około 10 minut.
- Podawać z ziemniakami i surówkami.
Bardzo wykwintne danie. Ja też wczoraj robiłam potrawę z bakłażanem, która nazywa się “omdlenie imama” – pycha. Niemniej taki schabik też bym zjadła 🙂
Ja staram się robić schab w różnych odsłonach , najczęściej z warzywami, gdyż nie przepadam za typowym schabowym . 😉
Chętnie zobaczę to omdlenie imama ale poproszę o link do niego