Aromatyczna, smaczna, idealna na przyjęcie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Płaty śledzia – 4 szt
Ogóreczki konserwowe małe – 9 szt
Kapary – 50 g
Pieczarki marynowane – 8 szt
Orzechy włoskie – 2 łyżki
Żurawina – 2 łyżki
Przyprawa do sałatek- 1/2 łyżeczki
Musztarda – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Imbir utarty – 1/2 łyżeczki
Miód – 1 łyżka
Kroki
- Śledzie osączyć , pokroić w kostkę umieścić w salaterce.
- Kapary osączyć, dodać. Żurawinę przepłukać , dodać.
- Ogóreczki, grzybki osączyć , pokroić w kostkę , dodać.
- Orzechy pokroić , dodać. Przyprawę do sałatek dodać , wymieszać.
- Imbir obrać, utrzeć na tarce o drobnych otworach. Miód , musztardę, oliwę z oliwek , imbir , wymieszać , aż powstanie sos. Dodać do sałatki , wymieszać, schłodzić około 1 godziny przed podaniem.
Ja przepada za śledziami i często jest u nas sałatka śledziowa (najczęściej lwowska). Nigdy jednak nie dodawałam imbiru do śledzi. Jeśli jednak pani poleca, to wypróbuję następnym razem 🙂
Jest taka wyrazista w smaku, na różne przyjęcia gdzie serwowany jest alkohol to polecam. Pozdrawiam. 🙂