Owocowa euforia

Pyszne ciasto, zachwyca od pierwszego kęsa.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jaja kurze – 6 szt

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki

  • Rukola – 50 g

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Jabłka z pigwą smażone – 280 g

  • Konfitura malinowa – 260 g

  • Brzoskwinie w syropie – 820 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Galaretki o smaku brzoskwiniowym – 2 szt.

  • Słupki migdałowe do posypania

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru, dodać 12 dag mąki tortowej , 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz czekoladę , wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Rukolę zblendować.
  • 3 jajka ubić z 12 dag cukru, dodać 12 dag mąki tortowej, 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz zblendowaną rukolą, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Ciasto czekoladowe posmarować jabłkami z pigwą.
  • Ciasto zielone przekroić na połowę , jedną ułożyć na jabłka , posmarować konfiturą malinową , przykryć drugą połową.
  • Syrop odlać z brzoskwiń , 1 szklanka , dodać 1 szklankę wody zagotować , rozpuścić galaretki , pozostawić do stężenia. 2 połówki brzoskwiń pokroić w plastry. Pozostałe zblendować.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek wymieszać, dodać mus z brzoskwiń, wymieszać, dodać tężejącą galaretkę i jeszcze raz wymieszać. 1/3 wyłożyć na ciasto , ułożyć plastry brzoskwiń.
  • Przykryć pozostałą masą , posypać słupkami migdałowymi.
  • Schłodzić 4 godziny, pokroić na porcje.
 

3 komentarze

  1. Marzynia

    Niezwykłe ciasto. Jutro niedziela, a ja mam tylko stary piernik (zamrożony jeszcze od świąt). Oj przydałoby się takie ciacho… I niestety brakuje mi tych pysznych składników, a mieszkam w “głuszy”. No cóż, na razie poczęstujemy się “wirtualnie…

     
    • Marianna

      Lubię apetyczne ciasta i zawsze staram się o coś nowego, też mrożę ale chętnych do poczęstowania też mam. 🙂

       
    • Marianna

      Lubię apetyczne ciasta i zawsze staram się o coś nowego, też mrożę ale chętnych do poczęstowania też mam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*