Sałatka z dodatkiem tuńczyka i warzyw to bogactwo witamin oraz smaku .Na każdą okazję.
Szczegóły
Ilość porcji
6 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Buraki w kostkę w puszce – 80 g
Mix sałat – 1/3 opakowania
Tuńczyk w zalewie – 160 g
Oliwki zielone w zalewie – 160 g
Jajka kurze – 4 szt
Pomidorki małe – 4 szt
Majonez – 5 łyżek
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Buraki osączyć z zalewy ułożyć w salaterce.
- Majonez wymieszać z jogurtem , doprawić solą i pieprzem , posmarować lekko buraki. Ułożyć warstwę z mix-u sałat, doprawić solą i pieprzem.
- Posmarować lekko przygotowanym sosem. Tuńczyka osączyć i ułożyć.
- Posmarować lekko sosem. Oliwki osączyć , przekroić na połowę i ułożyć.
- Jajka ugotować na twardo , obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, doprawić solą i pieprzem, posypać po wierzchu. Pomidorki umyć pokroić na połowę , ułożyć na wierzchu. Dodać bazylię lub szczypiorek, pietruszkę , co mamy w domu.
Ile tu pysznych warstw! Gdy się nabiera, to jest niespodzianka pod tym jajeczkiem. I muszę przyznać, że nigdy nie jadłam sałatki o takim doborze składników 🙂
Polecam wypróbować , dobrze smakuje , sprawdzona przez moich znajomych.:)