Pulpety mięsno – warzywne zapiekane w sosie pomidorowym

Delikatne, miękkie, aromatyczne, smakiem zachwycą każdego kto skosztuje. Idealne na drugie danie.

Szczegóły

Liczba sztuk<br>11 szt<br><br><br><br><br>
Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

40 minut

Calories

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Cukinia mała – 1/3 szt

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Pieczarki – 2 szt

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Płatki owsiane – 2 łyżki

  • Przecier pomidorowy – kartonik – 500 g

  • Jajko – 1 szt

  • Oregano – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Wino czerwone wytrawne – 3 łyżki

  • Masło – 3 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać.
  • Pieczarki obrać. Cukinię paprykę umyć. Zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Zetrzeć również ser. Żurawinę opłukać , przekroić na połowę, dodać. Wbić jajko, dodać płatki owsiane.
  • Wyrobić bardzo dokładnie, uformować pulpety, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić przygotowane pulpety.
  • Gdy pieką się pulpety , obrać czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła , dodać czosnek , chwilę podsmażyć, wlać przecier pomidorowy , doprawić solą, oregano , gotować 3 minuty, dodać wino , gotować 3 minuty, dodać resztę masła, chwilę gotować.
  • Wyjąć podpieczone pulpety i zalać przygotowanym sosem.
  • Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Podawać z ulubionym dodatkiem, ziemniakami lub kaszą.
 

6 komentarzy

  1. Pani Marysiu! Witam serdecznie! I jak zwykle u pani – kolorowo, smakowicie i pachnąco 🙂 Miłośnicy pani kuchni z naszej Hurmy i Czeredy będą zadowoleni z powrotu!

     
    • Marianna

      Witam powoli wracam do siebie i do mojej kuchni, cieszę się że mogę dać trochę radości z gotowania. Pozdrawiam.

       
  2. Wyglądają smakowicie, bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapisuję sobie przepis, ale u nas jednak żurawina z mięsem nie przejdzie, więc po prostu pominę ten składnik 🙂

     
  3. Zrobiłam dzisiaj na obiad i wyszły pyszne! Tak jak pisałam pominęłam żurawinę i podsmażyłam przed zapieczeniem w sosie. Podałam z kaszą gryczaną. Polecam ten przepis! 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*