Delikatne, miękkie, aromatyczne, smakiem zachwycą każdego kto skosztuje. Idealne na drugie danie.
Szczegóły
Liczba sztuk<br>11 szt<br><br><br><br><br>
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Calories
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Cukinia mała – 1/3 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt
Pieczarki – 2 szt
Żurawina – 2 łyżki
Ser mozzarella – 7 dag
Płatki owsiane – 2 łyżki
Przecier pomidorowy – kartonik – 500 g
Jajko – 1 szt
Oregano – 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Czosnek – 2 ząbki
Wino czerwone wytrawne – 3 łyżki
Masło – 3 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać.
- Pieczarki obrać. Cukinię paprykę umyć. Zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Zetrzeć również ser. Żurawinę opłukać , przekroić na połowę, dodać. Wbić jajko, dodać płatki owsiane.
- Wyrobić bardzo dokładnie, uformować pulpety, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić przygotowane pulpety.
- Gdy pieką się pulpety , obrać czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła , dodać czosnek , chwilę podsmażyć, wlać przecier pomidorowy , doprawić solą, oregano , gotować 3 minuty, dodać wino , gotować 3 minuty, dodać resztę masła, chwilę gotować.
- Wyjąć podpieczone pulpety i zalać przygotowanym sosem.
- Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Podawać z ulubionym dodatkiem, ziemniakami lub kaszą.
Pani Marysiu! Witam serdecznie! I jak zwykle u pani – kolorowo, smakowicie i pachnąco 🙂 Miłośnicy pani kuchni z naszej Hurmy i Czeredy będą zadowoleni z powrotu!
Witam powoli wracam do siebie i do mojej kuchni, cieszę się że mogę dać trochę radości z gotowania. Pozdrawiam.
Wyglądają smakowicie, bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapisuję sobie przepis, ale u nas jednak żurawina z mięsem nie przejdzie, więc po prostu pominę ten składnik 🙂
Można różnie ,zgodnie z gustami domowników. 🙂
Zrobiłam dzisiaj na obiad i wyszły pyszne! Tak jak pisałam pominęłam żurawinę i podsmażyłam przed zapieczeniem w sosie. Podałam z kaszą gryczaną. Polecam ten przepis! 🙂
Cieszę się ,że smakowały.:)