W okresie letnim super lekkie i pożywne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Tortellinii – 125 g
Sałata lodowa – 1/2 szt
Ogórek gruntowy – 1 szt
Pomidor – 1 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Mieszanka warzywna ( kukurydza, fasola czerwona ) – 220 ml
Ser feta w zalewie – 150 g
Żurawina – 3 łyżki
Sezam do posypania
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Przyprawa do sałatek – 3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
- Sałatę umyć , porwać na małe cząstki , ułożyć w salaterce , na niej tortellini.
- Ogórka umyć , pokroić w półkrążki. Pomidora, paprykę umyć , pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
- Ser osączyć z zalewy , dodać.
- Mieszankę osączyć z zalewy , dodać.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek.
- Przed podaniem każdą porcję posypać żurawiną oraz sezamem i polać oliwą z przyprawą.
Może i w mig, ale składniki wyborowe. I ta miseczka az prosi o konsumpcję!
Tak w okresie letnim , coś lekkiego i szybkiego. 🙂
Wyszła bardzo kolorowa 🙂
Apetyczna zachęcająca do jedzenia.
Nawet nie przypuszczałam, że żurawina i sezam pasują do siebie…
Tak nieco egzotyczne smaki w połączeniu z innymi dają zaskakujące efekty. 🙂