Kruche, subtelne mięso, aromatyczne od pierwszego kęsa.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Plastry schabu – 5 szt
Boczek – 15 dag
Pieczarki – 20 dag
Cebula biała – 1/2 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt
Ser mozzarella – 20 dag
Żurawina – 3 łyżki
Śmietana 18 % – 1/3 szklanki
Przecier pomidorowy – 3 łyżki
Marynata do mięsa – 1 szt
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Plastry schabu umyć lekko rozbić zamarynować w przygotowanej marynacie, można to zrobić kilka godzin wcześniej.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Boczek pokroić w kostkę.
- Na patelnię wrzucić boczek , podsmażyć , dodać cebulę i smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić zamarynowane plastry schabu, z sera ukroić paski i ułożyć na schabie, resztę zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na schab ułożyć usmażone pieczarki na boczku.
- Paprykę umyć , pokroić w kostkę, położyć na wierzch . Żurawinę opłukać i również położyć.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić , piec 25 minut. Śmietanę rozmieszać z przecierem pomidorowym , wyjąć podpieczony schab , zalać śmietaną z przecierem, posypać utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera , 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Mniam! Kolejna smakowita wariacja na temat mięska…
Schab lubi różnorodność i dobrze smakuje. 🙂