Apetyczna, pożywna i aromatyczna sałatka na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Makaron gwiazdki – 100 g
Awokado – 1 szt.
Fasola czarna – 80 g
Oliwki zielone – 20 szt.
Jajka kurze – 3 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Musztarda – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Kroki
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Awokado obrać , usunąć pestkę, pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w ćwiartki. Składniki umieścić w salaterce.
- Jajka ugotować na twardo, obrać , pokroić w kostkę.
- Fasolę osączyć z zalewy. Dodać do składników w salaterce.
- Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do sałatek, pozostawić aby smaki się wymieszały.
- Do małego słoiczka wlać oliwę, dodać musztardę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sałatkę polewać tuż przed podaniem.
Zaintrygowała mnie nazwa. Dopiero na liście składników zaorientowałam się, że to makaron!
Tak trudno dać nazwę sałatce, więc czasem należy wykorzystać coś innego , interesującego . Pozdrawiam