Schab pod kołderką brokułowo – pieczarkową

Kruchy i aromatyczny schab otoczony warzywami i delikatnym sosem.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 4 plastry

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Fix 4 sery – 2 łyżki

  • Śmietana – 18 % – 1/ 2 szklanki

  • Marynata do mięsa – 1 opakowanie

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Schab umyć, lekko rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab.
  • Brokuł rozebrać na różyczki ugotować.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju , obsmażyć schab z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Do oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, wyłożyć na plastry schabu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić schab, piec 15 minut. Wyjąć ułożyć brokuł.
  • Śmietanę wymieszać z fixem i wyłożyć na brokuł. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać.
  • Zapiec aż ser będzie rumiany około 15 minut.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolnym dodatkiem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*