Pulpety zapiekane w pieczarkach

Pulpety zapieczone w taki sposób mogą być podane na uroczysty obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Ser mozzarella – kulka – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 30 dag – 8 szt.

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 8 łyżek

  • Fix do potraw 4 sery – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wbić jajko i wymieszać.
  • Uformować pulpety , obtoczyć tartą bułką.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety.
  • Pieczarki obrać , usunąć trzon, z kapelusza odciąć czubek. Do kapelusza włożyć pulpeta.
  • Przykryć odciętym czubkiem.
  • Z pozostałymi postąpić tak samo. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wierzch polać olejem z podsmażanych pulpetów.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pulpety w pieczarkach i piec 10 minut.
  • W tym czasie śmietanę wymieszać z fixem, dodać 2 łyżki przecieru, wymieszać .Wyjąć pulpety w pieczarkach i każdą polać przygotowanym sosem , a następnie na każdą wlać po 1 łyżce przecieru. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
  • Podawać z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.
 

2 komentarze

  1. Jadłam coś podobnego u kuzynki, ale pieczarka była tylko z jednej strony. tamto było pyszne, ale 2 pieczarki to jeszcze większy wypas!

     
    • Marianna

      Polecam, gdyż pulpety podane trochę inaczej smakują wyśmienicie, dostają aromatu grzybowego, nadaje im to swoistego smaku.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*