Pulpety zapiekane w pieczarkach

Pulpety zapieczone w taki sposób mogą być podane na uroczysty obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Ser mozzarella – kulka – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 30 dag – 8 szt.

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 8 łyżek

  • Fix do potraw 4 sery – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wbić jajko i wymieszać.
  • Uformować pulpety , obtoczyć tartą bułką.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety.
  • Pieczarki obrać , usunąć trzon, z kapelusza odciąć czubek. Do kapelusza włożyć pulpeta.
  • Przykryć odciętym czubkiem.
  • Z pozostałymi postąpić tak samo. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wierzch polać olejem z podsmażanych pulpetów.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pulpety w pieczarkach i piec 10 minut.
  • W tym czasie śmietanę wymieszać z fixem, dodać 2 łyżki przecieru, wymieszać .Wyjąć pulpety w pieczarkach i każdą polać przygotowanym sosem , a następnie na każdą wlać po 1 łyżce przecieru. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
  • Podawać z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.
 

2 komentarze

  1. Jadłam coś podobnego u kuzynki, ale pieczarka była tylko z jednej strony. tamto było pyszne, ale 2 pieczarki to jeszcze większy wypas!

     
    • Marianna

      Polecam, gdyż pulpety podane trochę inaczej smakują wyśmienicie, dostają aromatu grzybowego, nadaje im to swoistego smaku.

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*