Sałatka która w mig znika z talerzy, zachwyca smakiem.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Brokuł – 1/2 szt.
Makaron ryżowy – 100g
Filet z kurczaka – 1 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Mieszanka warzywna ( kukurydza, groszek) – 220 ml – 1/2 opakowania
Jajka kurze – 3 szt.
Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Majonez – 3 łyżki
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Olej do smażenia
Kroki
- Filet umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić fileta , usmażyć, wystudzić.
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Brokuł, umyć , rozebrać na różyczki, ugotować. Składniki umieścić w salaterce.
- Cukinię umyć, utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać.
- Mieszankę osączyć z zalewy , dodać.
- Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę , dodać.
- Paprykę umyć , pokroić w kostkę, dodać , doprawić solą i pieprzem , wymieszać.
- Majonez wymieszać z jogurtem , dodać do sałatki, wymieszać , pozostawić około 1 godziny aby smaki się wymieszały.