Ciasto migdałowo – jabłkowe z delikatną pianką

Delikatne, subtelne , aromatyczne ciasto, które uświetni każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka migdałowa – 8 dag

  • Mąka tortowa – 12 dag

  • Cukier kryształ – 30 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Jabłka – 6 szt.

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 szt.

  • Mleko – 3 łyżki

  • Wiórki kokosowe , płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Mąkę tortową przesiać, dodać do mąki migdałowej , dodać proszek do pieczenia , wymieszać.
  • Jajka ubić na puszysto z 20 dag cukru.
  • Do masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzić ciasto, przekroić na połowę.
  • Jabłka obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach, włożyć do rondelka dodać cukier, usmażyć . Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową, wymieszać , przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
  • Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na jabłka.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem, wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Wyglada przepysznie!

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*