Pyszna jarzynowa z nowymi dodatkami.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/3 szt.
Oliwki zielone – 10 szt.
Cebulka konserwowa – 15 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Kukurydza konserwowa – 6 łyżek
Jajka kurze – 3 szt.
Kabanos – 4 laski
Szczypior – 1/2 pęczka
Sól, pieprz czarny mielony
Majonez – 2 łyżki
Kroki
- Warzywa marchewkę, pietruszkę, seler wykorzystałam ugotowane w rosole. Pokroić w kostkę umieścić w salaterce.
- Oliwki pokroić w ćwiartki, dodać.
- Cebulkę pokroić na połówki, kabanosa na drobno, dodać.
- Kukurydzę osączyć, paprykę pokroić w kostkę, dodać.
- Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę, dodać.
- Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
- Pozostawić w lodówce na 1 godzinę aby smaki się wymieszały.
- Szczypior ściąć. Przed podaniem porcję posypać szczypiorem.
Nigdy nie robiłam takiej wersji sałatki. Bogactwo składników dobrze rokuje 🙂
Ja zawsze miałam dylemat ,że wyrzucam warzywa z rosołu , więc postanowiłam je wykorzystać, oprócz tego w lodówce też było trochę rozpoczętych , więc postanowiłam coś z tym zrobić. Miałam gości którym sałatka bardzo smakowała, gdy powiedziałam , że wykorzystałam to co miałam, byli zdziwieni, nie spodziewali się ,że można wszystko wykorzystać nie wyrzucać. 😉