Gulasz z kuskusem

Szybkie i apetyczne danie dla zabieganych.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Kuskus – 1 szklanka

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Przecier pomidorowy – 5 łyżek

  • Śmietana – 2 łyżki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do kurczaka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Kuskus wsypać do salaterki, zalać 1 szklanką gotowanej gorącej osolonej wody, przykryć, pozostawić do spęcznienia na 10 minut. Następnie zamieszać aby ziarenka się nie posklejały.
  • Filet pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka, pozostawić.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty.
  • Do warzyw dodać pokrojonego fileta, razem smażyć 15 minut, doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Śmietanę wymieszać z przecierem, dodać do gulaszu i całość gotować 3 minuty, doprawić pieprzem.
  • Na talerzu ułożyć porcje kuskusa i uzupełnić gulaszem.
 

2 komentarze

  1. Wygląda pysznie. Musi być delikatne.

     
    • Marianna

      Kuskus osobiście wolę od kaszy , jest szybszy w przygotowaniu i oczywiście bardzo delikatne 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*