Filet z kurczaka otoczony warzywami , to przebój obiadowy.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1/2 szt
Cukinia – 1/3 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt
Ser mozzarella – 10 dag
Suszone pomidory – 4 szt
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Masło – 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Musztarda – 4 łyżeczki
Kroki
- Filet umyć , pokroić w plastry , doprawić solą , pieprzem , przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać , pokroić. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię umyć utrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę umyć , pokroić w drobną kostkę. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozpuścić masło , wrzucić cebulę smażyć chwilę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, dodać cukinię smażyć 3 minuty , doprawić ziołami prowansalskimi.
- Rozłożyć plastry fileta , posmarować musztardą , na nich ułożyć porcję smażonych warzyw, suszonego pomidora oraz paprykę.
- Posypać porcją sera.
- Spiąć wykałaczką w sakiewkę , ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić, piec 40 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniakami i surówką.