Ciasto czekoladowe

Mocno czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady, niezwykle aromatyczne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Cukier – 3/4 szklanki

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Margaryna lub masło – 200 g

  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki

  • Konfitura malinowa – 170 g

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Margarynę lub masło rozpuścić w rondelku. 1/2 tabliczki czekolady pokroić na drobne kawałki.
  • Jajka białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodawać mąkę, margarynę, proszek do pieczenia oraz kakao i ucierać około 4 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą, delikatnie całość wymieszać.
  • Formę do pieczenia 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować, wlać ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut.
  • Wystudzić, przekroić na połowę i posmarować konfiturą malinową.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*