Mocno czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady, niezwykle aromatyczne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g
Mąka pszenna – 1 szklanka
Cukier – 3/4 szklanki
Jajka kurze – 4 szt
Kakao – 3 łyżeczki
Margaryna lub masło – 200 g
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Konfitura malinowa – 170 g
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Margarynę lub masło rozpuścić w rondelku. 1/2 tabliczki czekolady pokroić na drobne kawałki.
- Jajka białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodawać mąkę, margarynę, proszek do pieczenia oraz kakao i ucierać około 4 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
- Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą, delikatnie całość wymieszać.
- Formę do pieczenia 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować, wlać ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut.
- Wystudzić, przekroić na połowę i posmarować konfiturą malinową.
- Przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.