Roladki z kurczaka z morelami

Wykwintne i pyszne danie na świąteczny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Morele z puszki – 5 szt.

  • Boczek wędzony – 5 plastrów

  • Por – kawałek

  • Serek almette – 10 łyżeczek

  • Wywar warzywno – mięsny -1 1/2 szklanki

  • Wino białe kieliszek

  • Musztarda – 3 łyżeczki

  • Majonez – 3 łyżeczki

  • Przyprawa do mięsa z kurczaka

  • Olej do smażenia

  • Mąką ziemniaczana – 1 łyżka

Kroki

  • Mięso pokroić w plastry , lekko rozbić, doprawić przyprawą do mięsa z kurczaka.
  • Pora umyć rozebrać na listki.
  • Morele pokroić w słupki.
  • Musztardę wymieszać z majonezem, posmarować plastry. Ułożyć listki pora.
  • Na pora ułożyć morele.
  • Obok moreli serek.
  • Zwinąć w roladki, otulić plastrem boczku i spiąć wykałaczką, doprawić przyprawą do kurczaka.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, włożyć roladki i podsmażyć z obu stron.
  • Podlać winem i smażyć chwilę, dolać wywar warzywno – mięsny i całość dusić 40 minut.
  • Wyjąć roladki, mąkę rozpuścić z trochę wody, wlać do sosu z duszenia i gotować 5 minut. Otrzymamy sos do polania roladek.
  • Podawać z ziemniakami lub kaszą i dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    No rzeczywiście, niezwykle urozmaicone 🙂

     
    • Marianna

      Jak już Pani wie ja lubię różnorodność, i nietypowe połączenia , które często eksperymentuję nie wiedząc do końca jak to posmakuje. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*