Ciasto kakaowe z serem i brzoskwiniami.

Proste do wykonania a jednocześnie smaczne ciasto z owocami.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Sernik na zimno – 1 opakowanie

  • Brzoskwinie w syropie – 850 g

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 2 szt.

  • Mleko – 1 3/4 szklanki

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Do przygotowanej blaszki wlać ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić , przekroić na połowę.
  • Z brzoskwiń odlać sok 1 szklanka, dodać 1 szklankę wody , zagotować, rozpuścić galaretki , pozostawić do stężenia.
  • Sernik na zimno przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyć na połowę ciasta, ułożyć brzoskwinie.
  • Zalać tężejącą galaretką.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki mleka wymieszać i wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto schłodzić , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*