Pierogi z kapustą i grzybami

Pyszne danie obiadowe, mogą to być również pierogi wigilijne.

Szczegóły

Liczba porcji

50 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Kapusta kiszona – 500g

  • Grzyby suszone – 20 g

  • Pieczarki – 25 dag

  • Mąka pszenna – 50 dag + do podsypania

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Wywar warzywny – 1 szklanka

  • Gorąca gotowana woda – 1 szklanka

Kroki

  • Grzyby suszone namoczyć na noc.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Kapustę przepłukać wodą pokroić na drobniej.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę , dodać suszone grzyby i pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut, dodać kapustę, podlać wywarem warzywnym, dusić 40 minut.
  • Wystudzić, pokroić na drobno.
  • Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, dolewając powoli wodę , wymieszać z mąką. Podsypać nieco mąki i zagnieść ciasto aby było elastyczne. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Podzielić na mniejsze części, wałkować, wycinać kółka, foremką do pierogów lub szklanką.
  • Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • W garnku zagotować wodę pierogi wrzucać partiami i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Podawać jak lubimy.
 

2 komentarze

  1. Ja już nie mogę się doczekać, aż mama zrobi takie na wigilię. Tylko nie ma tych zawijasków na brzegach.

     
    • Marianna

      Te zawijaski są bardzo proste do zrobienia i oprócz dekoracji lepiej trzymają brzegi aby pierog się nie rozkleił. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*