Wykwintne i pyszne danie na świąteczny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Morele z puszki – 5 szt.
Boczek wędzony – 5 plastrów
Por – kawałek
Serek almette – 10 łyżeczek
Wywar warzywno – mięsny -1 1/2 szklanki
Wino białe kieliszek
Musztarda – 3 łyżeczki
Majonez – 3 łyżeczki
Przyprawa do mięsa z kurczaka
Olej do smażenia
Mąką ziemniaczana – 1 łyżka
Kroki
- Mięso pokroić w plastry , lekko rozbić, doprawić przyprawą do mięsa z kurczaka.
- Pora umyć rozebrać na listki.
- Morele pokroić w słupki.
- Musztardę wymieszać z majonezem, posmarować plastry. Ułożyć listki pora.
- Na pora ułożyć morele.
- Obok moreli serek.
- Zwinąć w roladki, otulić plastrem boczku i spiąć wykałaczką, doprawić przyprawą do kurczaka.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, włożyć roladki i podsmażyć z obu stron.
- Podlać winem i smażyć chwilę, dolać wywar warzywno – mięsny i całość dusić 40 minut.
- Wyjąć roladki, mąkę rozpuścić z trochę wody, wlać do sosu z duszenia i gotować 5 minut. Otrzymamy sos do polania roladek.
- Podawać z ziemniakami lub kaszą i dodatkami.
No rzeczywiście, niezwykle urozmaicone 🙂
Jak już Pani wie ja lubię różnorodność, i nietypowe połączenia , które często eksperymentuję nie wiedząc do końca jak to posmakuje. Pozdrawiam.