Aromatyczne i delikatne mięso z indyka z dodatkami, sprawia , że jest jeszcze bardziej smaczne i apetyczne. Można podawać na różne sposoby . Idealne na uroczysty obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
14 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
50 minut
Lista składników
Filet z indyka – 80 dag
Morele suszone – 10 szt
Żurawina – 2 łyżki
Konfitura z borówki – 2 łyżki
Musztarda francuska – 3 łyżeczki
Przyprawa do dań z indyka – 4 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Filet z indyka umyć , przekroić na połowę, powstaną 2 części. Lekko rozbić . Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z indyka. Posmarować musztardą francuską , a następnie nałożyć porcję konfitury z borówki. Wzdłuż jednego brzegu ułożyć morele i żurawinę.
- Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami. Wierzch doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z indyka. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, naczynie przykryć pokrywką od niego ,a jeżeli nie ma przykrycia nakryć folią aluminiową. Podczas pieczenia 2 razy polewać tłuszczem z mięsa. Po 50 minutach pieczenia zdjąć nakrycie i piec jeszcze 5 – 10 minut aby skórka się zrumieniła.
- Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na kanapkę na kolację oraz do pracy.
Pani Marysiu, sama struktura mięsa na zdjęciu wskazuje, jak jest soczyste 🙂
Tak bardzo fajne tak na wyjątkowy obiad.:)