Roladki z fileta indyka

Aromatyczne i delikatne mięso z indyka z dodatkami, sprawia , że jest jeszcze bardziej smaczne i apetyczne. Można podawać na różne sposoby . Idealne na uroczysty obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

14 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

50 minut

Lista składników

  • Filet z indyka – 80 dag

  • Morele suszone – 10 szt

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Konfitura z borówki – 2 łyżki

  • Musztarda francuska – 3 łyżeczki

  • Przyprawa do dań z indyka – 4 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Filet z indyka umyć , przekroić na połowę, powstaną 2 części. Lekko rozbić . Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z indyka. Posmarować musztardą francuską , a następnie nałożyć porcję konfitury z borówki. Wzdłuż jednego brzegu ułożyć morele i żurawinę.
  • Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami. Wierzch doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z indyka. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, naczynie przykryć pokrywką od niego ,a jeżeli nie ma przykrycia nakryć folią aluminiową. Podczas pieczenia 2 razy polewać tłuszczem z mięsa. Po 50 minutach pieczenia zdjąć nakrycie i piec jeszcze 5 – 10 minut aby skórka się zrumieniła.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na kanapkę na kolację oraz do pracy.
 

2 komentarze

  1. Pani Marysiu, sama struktura mięsa na zdjęciu wskazuje, jak jest soczyste 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*