Kotlety mocno serowe

Subtelne, delikatne, pachnące serami i koperkiem uświetnią każdy obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

35 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 30 dag

  • Biały ser twarogowy – 7 dag

  • Ser topiony trójkąciki – 4 szt

  • Ser mozzarella – 6 dag

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Koperek świeży – 1/3 pęczka

  • Morele suszone – 6 szt

  • Tarta bułka – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Ser twarogowy pokruszyć, dodać. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Dodać ser topiony.
  • Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Koperek umyć, ściąć i dodać.
  • Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, podzielić na 6 części. Morele umyć , pokroić w kostkę. Z każdej porcji , uformować kulkę, rozklepać i ułożyć porcję drobno pokrojonej moreli.
  • Zakryć mięsem morele formując kotlet . Z pozostałymi częściami zrobić tak samo. Uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Chrupią aż przez ekran! No i pieczone, a nie smażone, więc mniej pójdą w boczki 😀

     
    • Marianna

      Ja ostatnio preferuję pieczone, bo zdrowsze dla żołądka, i w/g mnie smaczniejsze. Moi domownicy też takie wolą. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*