Subtelne, delikatne, pachnące serami i koperkiem uświetnią każdy obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Biały ser twarogowy – 7 dag
Ser topiony trójkąciki – 4 szt
Ser mozzarella – 6 dag
Jajko kurze – 1 szt
Koperek świeży – 1/3 pęczka
Morele suszone – 6 szt
Tarta bułka – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Ser twarogowy pokruszyć, dodać. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Dodać ser topiony.
- Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Koperek umyć, ściąć i dodać.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, podzielić na 6 części. Morele umyć , pokroić w kostkę. Z każdej porcji , uformować kulkę, rozklepać i ułożyć porcję drobno pokrojonej moreli.
- Zakryć mięsem morele formując kotlet . Z pozostałymi częściami zrobić tak samo. Uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Chrupią aż przez ekran! No i pieczone, a nie smażone, więc mniej pójdą w boczki 😀
Ja ostatnio preferuję pieczone, bo zdrowsze dla żołądka, i w/g mnie smaczniejsze. Moi domownicy też takie wolą. 🙂