Rolada serowo – szpinakowa z filetem z kurczaka

Pięknie wyglądająca i równie smaczna na wykwintny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Ser żółty lub mozzarella – 25 dag

  • Szpinak mrożony – 4 kulki

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Suszone pomidory – 6 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 6 szt.

  • Majonez – 2 łyżki

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Przyprawa do kurczaka ziołowa

  • Sól

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Kroki

  • Szpinak rozmrozić, zblendować.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Jajka wybić, ubić ze szczyptą soli, dodać majonez , wymieszać, dodać ser i szpinak i dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę serowo – szpinakową.
  • Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Wyjąć zwinąć w roladę.
  • Filet z kurczaka umyć, pokroić w paski , doprawić solą i przyprawą do kurczaka.
  • Ciasto serowo – szpinakowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym , posmarować musztardą i ułożyć paski fileta.
  • Pieczarki umyć , obrać ułożyć na paskach fileta. Paprykę umyć pokroić w paski i ułożyć na pieczarkach. Pomidory pokroić i ułożyć między paprykę.
  • Zwinąć w roladę. Posmarować oliwą.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, wstawić roladę i piec 25 – 30 minut. Wystudzić , pokroić na połowę a później na porcje.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*