Delikatne super owocowe ciasto do zimowej herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Morele suszone – 10 szt.
Żurawina – 4 dag
Jabłka z pigwą – 350 g – 1 słoiczek
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Mleko – 3 łyżki
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Morele sparzyć gorącą wodą, pokroić w drobną kostkę.
- Żurawinę przepłukać gorącą wodą. Owoce wymieszać z łyżeczką mąki.
- Jajka wybić , dodać cukier i utrzeć na puszysto.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , na koniec dodać morele z żurawiną i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
- Jabłka z pigwą przesmażyć i dodać galaretkę, wymieszać, chwilę przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
- Przykryć drugą połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko wymieszać , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić 2 godziny, pokroić na porcje.