Owocowy biszkopt

Delikatne super owocowe ciasto do zimowej herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Morele suszone – 10 szt.

  • Żurawina – 4 dag

  • Jabłka z pigwą – 350 g – 1 słoiczek

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Mleko – 3 łyżki

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Morele sparzyć gorącą wodą, pokroić w drobną kostkę.
  • Żurawinę przepłukać gorącą wodą. Owoce wymieszać z łyżeczką mąki.
  • Jajka wybić , dodać cukier i utrzeć na puszysto.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , na koniec dodać morele z żurawiną i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
  • Jabłka z pigwą przesmażyć i dodać galaretkę, wymieszać, chwilę przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
  • Przykryć drugą połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko wymieszać , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić 2 godziny, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*