Rarytas marchewkowo – truskawkowy

Doskonałe, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi przepyszne.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Marchewka – 3 szt.

  • Truskawki – 1 kg

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Czekolada gorzka – 100g – 1 tabliczka

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 4 szt.

  • Mleko – 3 łyżki

Kroki

  • Marchewki obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach
  • Truskawki umyć , obrać z szypułek, podzielić na 4 części.
  • Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, połączyć z mąkami i proszkiem, na końcu dodać marchewkę , wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić , przekroić na połowę. Na jednej połowie ułożyć 1 porcję truskawek.
  • 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Porcję truskawek zblendować.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek , wymieszać, dodać mus truskawkowy, krzepnącą galaretkę, wymieszać , wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta., na nim ułożyć porcję truskawek.
  • Ostatnią porcję truskawek zblendować.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wymieszać z musem truskawkowym i zalać truskawki na wierzchu placka.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki mleka , robić kleksy po wierzchu ciasta.
  • Schłodzić minimum 4 godziny a najlepiej całą noc, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*