Knedle z truskawkami

Delikatne w smaku ,rozpływające się w ustach.

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 50 dag

  • Mąka pszenna – 150 g + do podsypania

  • Mąka ziemniaczana – 50 g

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Truskawki – 25 dag

  • Szczypta soli

Kroki

  • Ziemniaki obrać , ugotować. Wystudzić i przecisnąć przez praskę.
  • Do ziemniaków dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, szczyptę soli, wbić jajko, zagnieść ciasto.
  • Uformować wałek, podzielić na paski , rozwałkować tworząc kółko.
  • Truskawki umyć , obrać z szypułek, po jednej układać na kółku.
  • Formować knedle wielkości orzecha włoskiego.
  • W garnku zagotować wodę doprawić solą , partiami wrzucać knedle, gotować 3 minuty.
  • Podawać w / g uznania polane masłem jak u mnie z kleksem śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*