Delikatne w smaku ,rozpływające się w ustach.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Ziemniaki – 50 dag
Mąka pszenna – 150 g + do podsypania
Mąka ziemniaczana – 50 g
Jajko kurze – 1 szt.
Truskawki – 25 dag
Szczypta soli
Kroki
- Ziemniaki obrać , ugotować. Wystudzić i przecisnąć przez praskę.
- Do ziemniaków dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, szczyptę soli, wbić jajko, zagnieść ciasto.
- Uformować wałek, podzielić na paski , rozwałkować tworząc kółko.
- Truskawki umyć , obrać z szypułek, po jednej układać na kółku.
- Formować knedle wielkości orzecha włoskiego.
- W garnku zagotować wodę doprawić solą , partiami wrzucać knedle, gotować 3 minuty.
- Podawać w / g uznania polane masłem jak u mnie z kleksem śmietany.