Doskonałe, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi przepyszne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Marchewka – 3 szt.
Truskawki – 1 kg
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka tortowa – 24 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Cukier kryształ – 24 dag
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Czekolada gorzka – 100g – 1 tabliczka
Galaretka o smaku truskawkowym – 4 szt.
Mleko – 3 łyżki
Kroki
- Marchewki obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach
- Truskawki umyć , obrać z szypułek, podzielić na 4 części.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, połączyć z mąkami i proszkiem, na końcu dodać marchewkę , wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić , przekroić na połowę. Na jednej połowie ułożyć 1 porcję truskawek.
- 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
- Porcję truskawek zblendować.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek , wymieszać, dodać mus truskawkowy, krzepnącą galaretkę, wymieszać , wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta., na nim ułożyć porcję truskawek.
- Ostatnią porcję truskawek zblendować.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
- Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wymieszać z musem truskawkowym i zalać truskawki na wierzchu placka.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki mleka , robić kleksy po wierzchu ciasta.
- Schłodzić minimum 4 godziny a najlepiej całą noc, podzielić na porcje.