Doskonałe, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi przepyszne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
- Marchewka – 3 szt. 
- Truskawki – 1 kg 
- Jajka kurze – 6 szt. 
- Mąka tortowa – 24 dag 
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki 
- Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki 
- Cukier kryształ – 24 dag 
- Ser mascarpone – 250 g 
- Śmietana 30 % – 200 ml 
- Czekolada gorzka – 100g – 1 tabliczka 
- Galaretka o smaku truskawkowym – 4 szt. 
- Mleko – 3 łyżki 
Kroki
- Marchewki obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach
- Truskawki umyć , obrać z szypułek, podzielić na 4 części.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, połączyć z mąkami i proszkiem, na końcu dodać marchewkę , wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić , przekroić na połowę. Na jednej połowie ułożyć 1 porcję truskawek. 
- 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
- Porcję truskawek zblendować.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek , wymieszać, dodać mus truskawkowy, krzepnącą galaretkę, wymieszać , wyłożyć na ciasto. 
- Przykryć drugą połową ciasta., na nim ułożyć porcję truskawek.
- Ostatnią porcję truskawek zblendować.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
- Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wymieszać z musem truskawkowym i zalać truskawki na wierzchu placka. 
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki mleka , robić kleksy po wierzchu ciasta. 
- Schłodzić minimum 4 godziny a najlepiej całą noc, podzielić na porcje. 
