Pyszności – sałatka

Prawdziwa moc witamin na talerzu.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Kalarepka – 1 szt.

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Ser sałatkowy w zalewie – 150 g

  • Oliwki zielone – 15 szt.

  • Pomidor – 1 szt.

  • Cieciorka w zalewie – 80 g

  • Kapary w zalewie – 75 g

  • Granat – 1/2 szt.

  • Sezam – 2 łyżki

  • Sok z cytryny- 1 łyżeczka

  • Jogurt naturalny – 1 łyżka

  • Majonez – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Jajka ugotować na twardo , obrać , pokroić w kostkę.
  • Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, włożyć do salaterki skropić sokiem z cytryny.
  • Cieciorkę , kapary osączyć z zalewy , dodać do kalarepy. Oliwki pokroić w ćwiartki , dodać.
  • Pomidora umyć, pokroić w kostkę , dodać.
  • Ser feta osączyć z zalewy dodać .
  • Jajka również dodać.
  • Doprawić solą i pieprzem , wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem , dodać do sałatki, wymieszać. Pozostawić chwilę aby smaki się wymieszały.
  • Z granata wyłuskać pestki i zostawić w miseczce.
  • Przed podaniem każdą porcję posypać pestkami granata i sezamem.
 

2 komentarze

  1. Fajny dobór smaków – trochę polskich, trochę orientalnych. Pozdrawiam!

     
    • Marianna

      Takie trochę różne połączenie smaków ,komponuje się znakomicie i równie dobrze smakuje. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*