Brzoskwiniowy smak

Delikatne , pięknie pachnące ciasto, rozpływające się w ustach.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Brzoskwinie – 60 dag

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 4 szt.

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

Kroki

  • Jajka wybić , ubić na puszysto. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody.
  • Brzoskwinie umyć , usunąć pestki, podzielić na połowę. Połowę brzoskwiń zblendować.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać mus brzoskwiniowy oraz tężejącą galaretkę, wymieszać.
  • Ciasto podzielić na połowę , wyłożyć przygotowaną masę brzoskwiniową.
  • Przykryć drugą połową ciasta, ułożyć kawałki brzoskwiń.
  • 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia, tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce około 4 godzin. Pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*