Delikatne , pięknie pachnące ciasto, rozpływające się w ustach.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Brzoskwinie – 60 dag
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 24 dag
Mąka tortowa – 24 dag
Kakao – 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 4 szt.
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Kroki
- Jajka wybić , ubić na puszysto. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody.
- Brzoskwinie umyć , usunąć pestki, podzielić na połowę. Połowę brzoskwiń zblendować.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać mus brzoskwiniowy oraz tężejącą galaretkę, wymieszać.
- Ciasto podzielić na połowę , wyłożyć przygotowaną masę brzoskwiniową.
- Przykryć drugą połową ciasta, ułożyć kawałki brzoskwiń.
- 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia, tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce około 4 godzin. Pokroić na porcje.