Łódeczki z warzywami

Ciekawa alternatywa dla dań z mięsa mielonego. Nikt nie odmówi.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 35 dag

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 10 dag

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Suszone pomidory – 4 szt.

  • Cukinia – 1/3 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Zioła prowansalskie – 1/2 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Paprykę, cukinię umyć, paprykę pokroić w kostkę, cukinie utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą , pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać paprykę, cukinię, suszone pomidory, smażyć 2 minuty, pod koniec smażenia doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Do mięsa dodać połowę utartego sera, jajko, dokładnie wymieszać, podzielić na 5 części. Uformować łódeczkę , po środku zrobić wgłębienie.
  • Z pozostałymi porcjami mięsa postąpić tak samo. Wgłębienia wypełnić podsmażonymi warzywami. Łódeczki umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić łódeczki, piec 20 minut , wyjąć , posypać pozostałym utartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera około 10 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*