Prawdziwa moc witamin na talerzu.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Kalarepka – 1 szt.
Jajka kurze – 3 szt.
Ser sałatkowy w zalewie – 150 g
Oliwki zielone – 15 szt.
Pomidor – 1 szt.
Cieciorka w zalewie – 80 g
Kapary w zalewie – 75 g
Granat – 1/2 szt.
Sezam – 2 łyżki
Sok z cytryny- 1 łyżeczka
Jogurt naturalny – 1 łyżka
Majonez – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Jajka ugotować na twardo , obrać , pokroić w kostkę.
- Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, włożyć do salaterki skropić sokiem z cytryny.
- Cieciorkę , kapary osączyć z zalewy , dodać do kalarepy. Oliwki pokroić w ćwiartki , dodać.
- Pomidora umyć, pokroić w kostkę , dodać.
- Ser feta osączyć z zalewy dodać .
- Jajka również dodać.
- Doprawić solą i pieprzem , wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem , dodać do sałatki, wymieszać. Pozostawić chwilę aby smaki się wymieszały.
- Z granata wyłuskać pestki i zostawić w miseczce.
- Przed podaniem każdą porcję posypać pestkami granata i sezamem.
Fajny dobór smaków – trochę polskich, trochę orientalnych. Pozdrawiam!
Takie trochę różne połączenie smaków ,komponuje się znakomicie i równie dobrze smakuje. 🙂