Pulpety na gniazdkach warzywnych

Lekkie, pożywne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Makaron gniazdka – 8 szt.

  • Mięso wieprzowe mielone – 30 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Mozzarella kulka – 1 szt.

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Śmietana 18% – 1 szklanka

  • Przecier pomidorowy – 6 łyżek

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Makaron gniazdka ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć, tworząc zagłębienia.
  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Mozzarellę kulkę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Do oleju w którym smażyły się pulpety, wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min., dodać cukinię doprawić ziołami prowansalskimi, smażyć 1 minutę.
  • Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym. W każde gniazdko wlać po 1 łyżce.
  • Zagłębienia napełnić warzywami, ułożyć na nich po 2 pulpety.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać tym serem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane danie, piec do zrumienienia sera, około 30 minut.
  • Podawać ze świeżymi warzywami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*