Bananowy keks

Szybkie w przygotowaniu a jednocześnie pyszne ciasto, które zawsze się udaje.

Szczegóły

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Banany – 4 szt.

  • Jajka – 2 szt.

  • Cukier – 20 dag

  • Mąka tortowa – 22 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Olej – 6 łyżek

  • Żurawina – 7 dag

  • Orzechy laskowe – 5 dag

  • Czekolada gorzka – 5 kratek

  • Szczypta soli

Kroki

  • Czekoladę pokroić na drobno. Żurawinę, orzechy przepłukać.
  • Banany obrać, rozgnieść na miazgę lub zblendować.
  • Jajka i cukier ubić na puszysto robotem, dodać olej i banany, dalej ucierać.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli.
  • Dodać do zmiksowanych składników i dalej ucierać aż masa będzie jednolita.
  • Dodać żurawinę, orzechy, czekoladę, wymieszać łyżką.
  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  • Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70 minut lub do suchego patyczka.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*