Aksamitna, delikatna w smaku zupa , zachwyci każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
- Papryka czerwona – 4 szt. 
- Pomidory – 4 szt. 
- Marchewka – 1 szt. 
- Pietruszka – 1 szt. 
- Por – 1/4 szt. 
- Seler – 1/4 szt. 
- Ziemniaki – 2 szt. 
- Bulion – 1 szklanka 
- Liść laurowy – 1 szt. 
- Ziele angielskie – 3 ziarenka 
- Rozmaryn – 1/2 łyżeczki 
- Cytryna – 1/2 szt. 
- Pieprz cayenne – w/g potrzeb 
- Sól, pieprz czarny mielony 
- Śmietana na kleksy 
- Sezam do posypania 
Kroki
- Paprykę , pomidory umyć, paprykę przekroić na połowę z papryki usunąć nasiona. Pomidory przekroić na połowę.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim paprykę i pomidory, wstawić do piekarnika, piec aż skórki dobrze się pomarszczą. Wyjąć , ściągnąć skórkę z papryki i pomidorów.
- Warzywa obrać , pokroić w grubszą kostkę.
- Warzywa umieścić w garnku zalać 4 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą, gotować 20 minut.
- Dodać bulion, pieczoną paprykę i pomidory, gotować 10 minut, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie , zupę zblendować.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Zupę zagotować ponownie dodać sok z cytryny , doprawić pieprzem czarnym oraz w/g potrzeb pieprzem cayenne, gotować 2 minuty.
- Przed podaniem dodać kleksy ze śmietany i posypać sezamem. Podajemy z dodatkami które lubimy , groszkiem ptysiowym lub grzankami. 
 
        
Musi być bardzo aromatyczny i na pewno smakował domownikom 🙂
Smakował głównie synowi , który lubi kremy , mój mąż nie zachwyca się nimi, zje ale woli widzieć co mu w talerzu pływa. 🙂