Aksamitna, delikatna w smaku zupa , zachwyci każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Papryka czerwona – 4 szt.
Pomidory – 4 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Por – 1/4 szt.
Seler – 1/4 szt.
Ziemniaki – 2 szt.
Bulion – 1 szklanka
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Cytryna – 1/2 szt.
Pieprz cayenne – w/g potrzeb
Sól, pieprz czarny mielony
Śmietana na kleksy
Sezam do posypania
Kroki
- Paprykę , pomidory umyć, paprykę przekroić na połowę z papryki usunąć nasiona. Pomidory przekroić na połowę.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim paprykę i pomidory, wstawić do piekarnika, piec aż skórki dobrze się pomarszczą. Wyjąć , ściągnąć skórkę z papryki i pomidorów.
- Warzywa obrać , pokroić w grubszą kostkę.
- Warzywa umieścić w garnku zalać 4 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą, gotować 20 minut.
- Dodać bulion, pieczoną paprykę i pomidory, gotować 10 minut, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie , zupę zblendować.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Zupę zagotować ponownie dodać sok z cytryny , doprawić pieprzem czarnym oraz w/g potrzeb pieprzem cayenne, gotować 2 minuty.
- Przed podaniem dodać kleksy ze śmietany i posypać sezamem. Podajemy z dodatkami które lubimy , groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Musi być bardzo aromatyczny i na pewno smakował domownikom 🙂
Smakował głównie synowi , który lubi kremy , mój mąż nie zachwyca się nimi, zje ale woli widzieć co mu w talerzu pływa. 🙂