Super aromatyczne danie, kto raz je przyrządzi na pewno do niego wróci.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.
Jabłka – 3 szt.
Cebula – 1 szt.
Masło – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Cynamon do posypania jabłek
Olej – 2 łyżki
Kroki
- Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry.
- Każdy lekko rozklepać ręką, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, wklepać w plastry , lekko posmarować olejem aby przyprawy dokładnie wsiąkły w mięso. Pozostawić na 1 godzinę.
- Cebulę obrać pokroić w piórka.
- Jabłka umyć , usunąć gniazda nasienne pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać masło włożyć plasterki polędwiczek i obsmażyć z obu stron. Wyjąć.
- Do tego tłuszczu wrzucić cebulę i smażyć 4 minuty.
- W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć smażoną cebulę , na niej warstwę jabłek , które należy doprawić ziołami prowansalskimi i lekko oprószyć cynamonem.
- Na jabłkach ułożyć podsmażone polędwiczki.
- Przykryć warstwą jabłek , które również posypać cynamonem i ziołami prowansalskimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 35 minut.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.