Polędwiczki pieczone w jabłkach

Super aromatyczne danie, kto raz je przyrządzi na pewno do niego wróci.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.

  • Jabłka – 3 szt.

  • Cebula – 1 szt.

  • Masło – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

  • Cynamon do posypania jabłek

  • Olej – 2 łyżki

Kroki

  • Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry.
  • Każdy lekko rozklepać ręką, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, wklepać w plastry , lekko posmarować olejem aby przyprawy dokładnie wsiąkły w mięso. Pozostawić na 1 godzinę.
  • Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • Jabłka umyć , usunąć gniazda nasienne pokroić w plastry.
  • Na patelni rozgrzać masło włożyć plasterki polędwiczek i obsmażyć z obu stron. Wyjąć.
  • Do tego tłuszczu wrzucić cebulę i smażyć 4 minuty.
  • W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć smażoną cebulę , na niej warstwę jabłek , które należy doprawić ziołami prowansalskimi i lekko oprószyć cynamonem.
  • Na jabłkach ułożyć podsmażone polędwiczki.
  • Przykryć warstwą jabłek , które również posypać cynamonem i ziołami prowansalskimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 35 minut.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*