Piernik

Tradycyjny piernik , który zawsze smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

15 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 400 g

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Jaja kurze – 4 szt.

  • Przyprawa do piernika – 1 opakowanie

  • Masło – 200 g

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Cukier 20 dag

  • Miód – 2 łyżki

  • Powidła śliwkowe – 270 g – 1 słoiczek

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Śmietana 30% – 3 łyżki

Kroki

  • Masło rozpuścić z miodem. Wystudzić.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika.
  • Jaja utrzeć na puszysto z cukrem. Ucierając dodawać naprzemiennie składniki sypkie i mleko, na koniec dodać rozpuszczone masło z miodem, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Wystudzone ciasto podzielić na 3 części. Powidła podgrzać i gorącymi posmarować jedną część ciasta.
  • Przykryć drugą połową, posmarować i przykryć 3 częścią.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać i posmarować wierzch piernika. Schłodzić 2 godziny , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*