Sentymentalny powrót w lata dzieciństwa, popularne placuszki.
Szczegóły
Liczba porcji
12 sztuk
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Jabłka szara reneta – 2 szt.
Mąka pszenna – 1 szklanka
Jajka kurze – 2 szt.
Mleko – 1 szklanka
Szczypta soli
Olej – 4 łyżki
Cukier kryształ – 4 łyżki
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Mąka kukurydziana – 2 łyżki
Kroki
- Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wybić dodać szczyptę soli oraz cukier i ubić na puszysto.
- Ubijając dodawać naprzemiennie produkty sypkie, mleko i olej, do wyczerpania składników. Ciasto pozostawić aby odpoczęło.
- Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry.
- Rozgrzać patelnię do smażenia, zanurzać w cieście plastry jabłek i kłaść na patelnię.
- Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.
Pani Mario! Kreuje Pani wspaniałe potrawy! Często korzystam z Pani inspiracji, bardzo dziękuję!
Cieszę się bardzo że potrawy przygotowane w/g mojego pomysłu smakują , Pozdrawiam.
Wyglądają pysznie, smak jesieni! 🙂
Polecam, szybkie do wykonania, ja przypomniałam, gdyż bardzo lubili moi synowie.Pozdrawiam