Sakiewki wieprzowe z warzywami

Wieprzowinę podajemy często w tradycyjny sposób, gulasz lub kotlety, dlatego proponuję wzbogacić ją dodatkiem z warzyw. Powstaje smaczne i aromatyczne danie.

Szczegóły

Liczba porcji

Dla 3 osób

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Karkówka – 5 plastrów

  • Szpinak mrożony – 2 kulki

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 10 dag

  • Papryka – 1/3 szt.

  • Cebula biała – 1/3 szt.

  • Pomidory suszone – 6 szt.

  • Przecier pomidorowy – 5 łyżek

  • Śmietana 18% – 3 łyżki

  • Bulion warzywny – 1 szklanka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 kulki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki

  • Tymianek – 1/2 łyżeczki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Plastry karkówki delikatnie rozbić. Doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około minuty. Dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Smażyć 5 minut.
  • Brokuł rozebrać na różyczki, gotować 4 minuty.
  • Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę. Smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem. Całość podsmażać 6 minut.
  • Paprykę, pomidory pokroić w kostkę.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Na przyprawione plastry karkówki nakładamy szpinak, na nim utarty ser.
  • Nałożyć brokuła.
  • Nałożyć pieczarki.
  • Nałożyć paprykę.
  • Nałożyć suszone pomidory.
  • Spiąć wykałaczkami.
  • Doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • W brytfance rozgrzać olej, podsmażyć z obu stron. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, podlać bulionem, dusić 40 minut pod przykryciem, doprawić tymiankiem. Dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę, całość gotować 5 minut.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*