Cukinia to warzywo o cennych walorach smakowych i odżywczych, doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Placki cukiniowe tworzą apetyczny dodatek do gulaszu.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
- Placuszki
Ziemniaki – 1/2 kg
Cukinia – 1/2 szt.
Mąka – 1 szklanka
Jajko kurze – 1 szt.
Chilli – szczypta
- Gulasz
Filet z kurczaka – 1 szt.
Pieczarki – 20 dag
Papryka – 1/3 szt.
Cebula biała – 1/3 szt.
Bulion warzywny – 1/2 szklanki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz czarny mielony
Śmietana 18% – 2 łyżki
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować, schłodzić.
- Filet pokroić w kostkę , doprawić przyprawą do kurczaka.
- Cebulę pokroić w piórka, pieczarki obrać, pokroić.
- W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5 minut.
- Dodać filet z kurczaka, smażyć około 12 minut, podlać bulionem, doprawić ziołami prowansalskimi. Całość gotować 5 minut. Doprawić śmietaną.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Do ziemniaków dodać cukinię, jajko, mąkę, szczyptę chilli. Zagnieść ciasto.
- Uformować placuszki.
- Na patelni rozgrzać olej , smażyć na rumiano z obu stron.
- Osączyć na ręczniku. Podawać z gulaszem.