Piegusek z brzoskwiniami

Aromatyczne ciasto przełożone owocami.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki

  • Mak – 1/2 szklanki

  • Brzoskwinie w syropie – 720 g – 1 puszka

  • Galaretka o smaku pomarańczowym – 3 szt.

  • Płatki migdałowe do posypania.

Kroki

  • Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej gotowanej wody.
  • Mak przepłukać w ciepłej wodzie.
  • Jajka wybić, ubić na puszysto z cukrem. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem , pod koniec dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać, na końcu dodać mak i jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Z brzoskwiń odlać syrop – 1 szklanka, dodać 1 szklankę wody, zagotować i rozpuścić 2 galaretki, pozostawić do stężenia.
  • Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę , wymieszać z tężejącą galaretką.
  • Placek przekroić na połowę i na jedną wyłożyć brzoskwinie w galaretce, przykryć drugą. Schłodzić.
  • Pozostałą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do stężenia.
  • Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce 2 godziny , podzielić na porcję.
 

5 komentarzy

  1. Pani Mario, jestem pod wrażeniem pani chęci do robienia tych pyszności!

     
  2. Mam pytanko a jak ta warstwa z maku jest skoro maka wymieszac z ciastem

     
    • Marianna

      Mak miesza się z ciastem przed pieczeniem, do masy jajecznej dodaje się mąkę z proszkiem miesza się , dodaje się mak i jeszcze raz się miesza, wlewa do blaszki piecze, przekłada.

       
    • Marianna

      Wszystkie składniki mieszamy tak jak opisałam warstwa maku sama się utworzyła podczas pieczenia , mak cięższy został na dole.

       

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*